Maak zelf betere foto’s. Met de professionele tips van Rodney Photography

Fotograferen is een vak. Om de perfecte foto te maken moet alles kloppen. Iedere professionele fotograaf neemt de tijd om de voorbereiding voor een fotoshoot tot in de puntjes uit te voeren. Maar fotograferen is vooral ook heel leuk. Ook als je geen vakfotograaf bent. Om jou, als amateurfotograaf te helpen gaat Rodney Photography je helpen. Met uitleg, tips en vraag en antwoord over veel verschillende onderdelen om jouw perfecte foto te kunnen maken.   

  

We gaan in de komende edities aan de slag met kleurbalans, de werking van een spiegelreflexcamera, nachtfotografie en nog een scala aan andere belangrijke onderwerpen voor jou als amateurfotograaf.  

  

Na het eerste deel over ‘Belichting’ zoomen we in dit tweede deel in op de ‘Lenskeuze’.

Ieder beroep, maar ook zeker iedere hobby vraagt om de juiste ‘gereedschappen’. Dat geldt dus ook voor de fotografie. Feit is dat de juiste lenskeuze ervoor zorgt dat je echt mooiere en scherpere foto’s gaat maken. Over de juiste lenskeuze is heel veel te vertellen. Ik ga je met plezier wijzer maken met als doel dat jij de juiste keuze kunt te maken voor de beste lens (of lenzen) om die gavere foto’s echt te maken.

Welke lens het best bij jou past, is afhankelijk van de soort foto’s dat je wilt gaan maken. Ik laat je graag zien welk zoombereik past bij welke soort fotografie. 

Goed om in eerste instantie het zoombereik van een lens uit te leggen. Het zoombereik bepaalt de kwaliteit van jouw foto’s op de juiste afstand van het onderwerp dat je fotografeert. Maar hoe zit dat precies?

Zoombereik van jouw lens

Het zoombereik van een cameralens wordt op verschillende manieren aangeduid. Er staat hoeveel keer zoom hij heeft of er staat een aanduiding in millimeters. Bij losse lenzen staat het zoombereik in millimeters vermeld op de lens. De aanduiding in millimeters zegt meer dan het aantal keer zoom. Je kunt het aantal keer zoom redelijk eenvoudig berekenen door de grootste waarde te delen door de kleinste. Zo heeft een 18 tot 200 mm lens 11 keer zoom, namelijk 200 gedeeld door 18.

Daarnaast is het goed om aan te geven dat de millimeterwaarden op je lens aangeven in hoeverre je te maken hebt met een groothoek- of een telelens.

Ik ga deze uitleg wat praktischer maken. Hiervoor ga ik enkele voorbeelden beschrijven van personen of objecten die je wilt gaan fotograferen en de beste lens die je daarvoor kunt gebruiken.

De voorbeelden die ik ga beschrijven om jou verder te helpen:

  • Portretten
  • Interieur- en Architectuurfotografie
  • Sport, vogels en dieren
  • Landschaps- en reisfotografie
  • Straatfotografie
  • Macrofotografie

Daar gaan we:

Portretten:

Voor een mooi portret adviseer ik je om niet te ver uit te zoomen. Het resultaat is dan bijvoorbeeld een model met een niet realistische grote neus op de foto. Te ver inzoomen is ook niet aan te raden, want het resultaat is dan dat de foto heel ‘plat’ lijkt. Kies voor het maken van prachtige portretten lenzen die geheel of deels binnen het zoombereik van 50 tot 135 mm vallen. Groothoek- en groothoekzoomlenzen zijn voor portretfotografie niet echt goed geschikt.

Interieur- en Architectuurfotografie:

Voor het fotograferen van gebouwen en interieurs is het belangrijk dat er ‘veel beeldmateriaal’ op de foto past. Mijn advies is te kiezen voor een lens die helemaal of gedeeltelijk binnen een zoombereik van 17 tot 50 mm valt. Let erop dat je bij gebouwenfotografie de lijnen van het gebouw niet te veel laat ‘vervormen’ als je zo’n foto maakt. Hou de lijnen van het gebouw strak en recht. Dat geeft een veel realistischer beeld.

Sport, vogels en andere dieren:

Om mooie scherpe sportfoto’s te kunnen maken, moet je ver kunnen inzoomen. Want, je kunt meestal niet echt dichtbij staan. Mijn advies voor het maken van gave sportfoto’s is te kiezen voor een lens die valt in het zoombereik van 200 mm en groter. Hetzelfde geldt voor dieren in het wild, bijvoorbeeld als je door het bos loopt of de heide afstruint naar vogels of andere dieren. Je wilt ze ‘dicht bij’ halen en dus is een groot zoombereik nodig.

Landschaps- en reisfotografie:

Ik advies bij deze fotografie een groothoeklens voor landschappen en interieur- en architectuurfotografie. Maar tijdens het reizen kunnen allerlei lenzen handig van pas komen. Zorg bij landschaps- en reisfotografie dat je verschillende typen lenzen in je tas hebt, met verschillende zoombereiken en experimenteer hier lekker mee.

Straatfotografie:

Straatfotografie is een leuke vorm van fotografie. Op straat kun je namelijk van alles tegenkomen dat interessant is om te fotograferen. Vaak moet je wel snel reageren. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Erg ver inzoomen is meestal niet nodig. Kies voor lenzen die geheel of deels in een zoombereik vallen tussen 24 en 100 mm.

Macrofotografie:

Met macrofotografie bedoel ik het fotograferen objecten die zo klein zijn als de beeldsensor van de camera (bijvoorbeeld een paperclip) fotograferen? Dan heb je een zogeheten macro-objectief nodig. Dat is de verhouding tussen de grootte van een object en hoe groot het op de beeldsensor wordt vastgelegd. Bij een verhouding 1:1 heb je te maken met een echte macrolens.

Camera lenzen en de lichtsterkte

Licht is een uitermate belangrijke factor bij de keuze voor de juiste lens. De hoeveelheid beschikbaar licht bepaald zeker de kwaliteit van de foto’s die je gaat maken. Bij weinig licht heb je veel voordeel van een lichtsterke lens. Tegelijkertijd heeft een lichtsterke lens ook meer mogelijkheden voor foto’s waarbij je een vage(re) achtergrond wil creëren. 

Welke lenzen zijn lichtsterk en wat houdt dat eigenlijk in?

De lichtsterkte van een cameralens is een maat voor de hoeveelheid licht die de lens opvangt en nuttig gebruikt om een beeld te vormen. Bij het menselijk oog wordt de lichtsterkte bepaald door de grootte van de pupil, die zich aanpast aan de hoeveelheid beschikbaar licht. Bij veel licht is de pupil klein en bij weinig licht heel groot. Hetzelfde principe geldt bij de lichtsterkte van een lens.

Wil je goede foto’s bij weinig licht maken? Schaf dan een lichtsterke lens aan. Je herkent zo’n lens aan de lage getallen die achter de ‘1: ‘of de ‘f/’ op de lens staan. Dat zijn de zogenoemde diafragmawaarden. Lage getallen geven aan dat de lensopening groot is: er kan dan veel licht naar binnen. Denk nog even aan de vergelijking met het menselijk oog.

De invloed van de beeldsensor

Bij goed licht kunnen bijna alle camera’s perfecte foto’s maken. Bij minder licht merk je het verschil, en speelt naast de juiste lens ook zeker de kwaliteit van de beeldsensor een grote rol. Bijvoorbeeld, op een grauwe dag in ons land doen camera’s met een grote en kwalitatief betere beeldsensor het beter dan andere. 

Natuurlijk valt er nog heel veel meer te vertellen over alle mogelijkheden van alle verschillende soorten lenzen die er zijn. Ik wil het alleen niet al te ingewikkeld voor je maken. Als je rekening houdt met het zoombereik en lichtsterkte bij aanschaf en gebruik van je lens dan ben je al een heel eind op weg om mooie foto’s te maken. 

Mocht je naast deze tips nog meer vragen hebben neem dan gerust contact met me op, of vul het contactformulier op mijn website in. Ik voorzie je dan heel graag van meer tips en advies. Heel veel succes bij het maken van jouw geweldige foto’s.