10 tips voor een goede en professionele businessfoto!

Je profielfoto op LinkedIn en andere socialmediakanalen. Er kan geen twijfel over zijn dat deze foto op een professionele manier moet worden gemaakt. Je hebt één kans om die eerste indruk te maken. Vooral op een medium als LinkedIn, waar de professionals uit jouw business zitten is dat nadrukkelijk het geval! Er zijn van alle mogelijkheden voor een goede businessfoto twee plaatsen waar je zeker een goede businessfoto nodig hebt: op je website en LinkedIn.

Ik geef je met plezier 10 tips voor een goede en professionele businessfoto:

Tip 1: Ga voor professionaliteit.

Wat mij betreft maar gelijk de belangrijkste tip. Je hebt een website en een profiel op LinkedIn, het grootste platvorm voor business-professionals! Op beide wil je vanzelfsprekend een perfecte indruk maken. Je wilt goed en benaderbaar overkomen, en een professionele indruk geven van je bedrijf. Een goede businessfoto is daarbij onmisbaar.

Tip 2: Boek een fotoshoot bij een professionele fotograaf.

Een open deur? Zeker niet. Als ik optel hoeveel mensen mij verteld hebben dat ze wel iemand kennen met een goede camera, maar het keer op keer niet lukte om een goede foto te maken. Dan is het zeker een must om een professioneel fotograaf in te schakelen.

Tip 3: Gebruik zeker geen selfie.

Nee, echt niet doen. Iedere selfie is wat mij betreft uit den boze. Waarom? De belichting is vaak slecht, de setting niet professioneel en de camerastand beroerd. Je wilt toch niet in je zwembroek op het strand op LinkedIn en je website staan? Alleen maar redenen om een professionele businessfoto te laten maken.

Tip 4: Zorg dat je vriendelijk en benaderbaar overkomt.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten voor jouw businessfoto. Je wilt op LinkedIn met business-relaties connecten. Dan is het nodig om te zorgen dat je vriendelijk op de foto staat. Hier help ik je als fotograaf natuurlijk ook bij, dat is mijn toegevoegde waarde. En natuurlijk mag er op de foto gelachen worden!

Tip 5: Gebruik een actuele profielfoto.

Een actuele profielfoto zorgt ook voor herkenbaarheid. Het is zinvol dat je jezelf laat zien zoals je op dat moment ook daadwerkelijk bent. Om die reden adviseer ik regelmatig je businessfoto’s te vervangen. Beoordeel zelf regelmatig de actualiteit van je foto’s. Zijn ze aan vervanging toe, ik ben je graag (weer) van dienst.

Tip 6: Een foto met een rustige achtergrond kijkt vaak lekkerder.

Hier let ik als professioneel fotograaf altijd op. Door het fotograferen met groot diafragma (bijvoorbeeld 2.8) zorgt de fotograaf dat de achtergrond onscherp wordt en daardoor rustiger. De focus van de foto richt zich daarom op jouw gezicht, en daar draait het toch allemaal om.

Tip 7: Zorg voor geschikte kleding, passend bij jouw look-and-feel.

Jouw kleding tijdens de fotoshoot is belangrijk. Kleding is onderdeel van wie jij bent. Kleding draagt zeker bij aan de herkenbaarheid van jouw businessfoto. Als je verschillende kledingsets meeneemt naar de set kunnen we ook wisselen van zakelijk naar bijvoorbeeld iets meer casual. 

Tip 8: Gebruik op diverse communicatiekanalen dezelfde foto, dit zorgt voor herkenbaarheid.

Ik adviseer om op diverse communicatiekanalen dezelfde foto te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op je website, email-handtekening, LinkedIn en Facebookpagina dezelfde foto gebruikt wordt dit herkend. Herkenbaarheid zorgt voor betrouwbaarheid. Bij grote merken is dit vaak het logo. Ben je zzp’er of bedrijfseigenaar, dan ben je zelf het logo van je bedrijf. Maak daar gebruik van.

Tip 9: Laat een businessfoto maken in een bepaalde (omgevings) context.

Voor de afwisseling adviseer ik een aantal foto’s laten maken tijdens een fotoshoot die een bepaalde context heeft. Bijvoorbeeld passend bij de functie die je bekleedt of de locatie waar je werkt.

Tip 10: Denk na over de visagie.

Je wilt graag verzorgt op de foto staan. Visagie zorgt voor die verzorgde look and feel. Je straalt als je je goed voelt. Ik heb de mogelijkheid om voorafgaand aan het maken van jouw businessfoto in onze studio een visagiste in te schaken die jou laat stralen. Mijn visagiste heeft haar studio naast de mijne! Mijn advies, maak daar gebruik van en laten we daarmee een nog fraaiere businessfoto creëren.

Mijn advies na 10 tips voor een professionele businessfoto:

Een professionele LinkedIn-profielpagina en website begint met de juiste businessfoto’s. Daar is professionaliteit voor nodig, zowel in fotografie, setting, techniek en uitstraling. Denk daar van tevoren goed over na. Natuurlijk denk ik graag met je mee. Er zijn geen uitgesproken regels voor, maar wel een aantal zaken die belangrijk zijn en jouw businessfoto beter maken.

De bovenstaande tips zijn geschreven uit mijn eigen ervaring als professioneel fotograaf. Ik wil je meegeven: ‘doe er je voordeel mee, of neem contact met mij op zodat we samen voor jou de beste businessfoto’s kunnen maken. Want één ding is duidelijk, het is teamwork. Samen maken we de mooiste en professioneelste businessfoto’s voor jou’.

Veel succes en met professionele groet,

Rodney Kersten