Geen berg te hoog ….

“Geen berg te hoog was letterlijk mijn gedachten, jaren geleden toen ik samen met vrienden in een split second besloot om ongetraind de Mont Blanc te beklimmen. Het kwam simpelweg op mijn pad. Ik was jong, fit en in een uitstekende conditie omdat ik veel sportte in die tijd. Het werd een avontuur dat mijn leven daarna op een positieve manier heeft veranderd. Deze beklimming heeft in ieder geval veel met mij gedaan. Ik stond letterlijk op de top van deze geweldige berg, maar figuurlijk stond ik op mijn eigen top. Een bijzonder moment, waar ik geweldige herinneringen aan heb.

“Geen berg te hoog kan ik op twee manieren kunnen uitleggen. De eerste uitleg is ergens onbezonnen invliegen en maar kijken wat er gebeurt. Dat was achteraf met deze beklimming waarschijnlijk wel het uitgangspunt. De tweede uitleg is in mijn optiek dat je letterlijk je grenzen gaat verleggen. Daar heel goed over nadenkt en met bedachtzame stappen je doel probeert te bereiken”.

“Als ik het hele avontuur op de Mont Blanc weer terughaal, kom ik tot de conclusie dat de beslissing die we namen om te gaan klimmen echt gebaseerd was op de eerste uitleg. Euforisch, enthousiast en een tikkie onbezonnen begonnen we aan de klim van de Mont Blanc”.

“Het was echt afzien en al heel snel werd ik bewust van het feit dat iedere stap die ik zette tegen die geweldige berg op een stap was waar ik over na moest denken. Alleen maar bedachtzame stappen om daarna de volgende te kunnen zetten. Op een berg die letterlijk vol zit met gevaren. Al heel snel concludeerde ik dat uitleg twee van ‘geen berg te hoog’ hier van toepassing was”.

“We begonnen midden in de nacht met dé beklimming. Uiteraard onder leiding van een ervaren gids. De hele beklimming ben je in eerste instantie op jezelf aangewezen. Je moet echt zelf iedere stap zetten. Maar je doet het ook samen. In mijn geval samen met mijn twee vrienden, onze gids en de rest van de groep. Er ontstond een samenwerking die uniek te noemen is. We hielpen elkaar er doorheen. Het was afzien zonder enige twijfel”.

Voor we die nacht begonnen riep onze gids in perfect ‘Allo Allo’ Engels: ‘By tomorrow morning you wil be completely fucked’! En hij had gelijk. Het werd een onbeschrijfelijk zware nacht. Maar wel één met een ongekend mooi einde. De top van de hoogste berg van de Alpen was ons doel, en dat doel hebben we als collectief gehaald”.

“Alle inspanningen die we die nacht hebben gepleegd, individueel en als groep werden beloond. We stonden samen, letterlijk op het hoogste punt van de Alpen te genieten van onze geleverde prestatie. Een onbeschrijfelijk mooie zonsopkomst en een waanzinnig uitzicht. Een beeld dat me altijd bij zal blijven.

“Inspanning, presteren, afzien, partnership, vrienden, kracht, energie, beloning maar vooral inzicht. Inzicht in waar ik naar toe wil, waar ik aan wil werken, wat ik wil bereiken en hoe ik mijn ambities wil halen. Iedereen die mij kent weet dat ik dat absoluut niet zweverig bedoel, maar juist letterlijk”.

Zet plannen om in daden, ga er mee aan de slag, kom tot inzichten die je misschien eerder niet voor mogelijk hield. En ga ervoor. Voor mij is dat de belangrijkste conclusie. Het heeft mij in ieder geval heel veel gebracht, ook in mijn leven als fotograaf. Dus, mocht je de kans krijgen om de Mont Blanc te beklimmen? Niet te lang over nadenken, maar gewoon doen. Daar ga je geen spijt van krijgen”.